Hij houdt van mij op een hele verkeerde manier

Ik kan mij nog herinneren dat ik nieuwe gymkleding van hem kreeg. Het was zo’n balletpakje met lange mouwen en ik moest het van hem aantrekken zonder onderbroekje eronder. Hij betastte mij. Ik dacht dat hij wilde kijken of het wel goed zat en niet te strak. Zo denkt een kind toch. Daarom dacht ik dat dat normaal was.

Verhaal van Brenda (18 jaar)


Mijn achtergrond
Mijn moeder is een hele aardige vrouw. Ze is niet als alle andere moeders, want ze laat mij bijvoorbeeld heel vrij; ik mag gaan en staan waar ik wil. Ze is ook heel trots op mij omdat ik tot nu toe alles heb behaald wat ik wilde behalen. Mijn moeder is er altijd voor me. Ze is mijn alles.

Mijn moeder heeft 3 kinderen. Mijn broer van 19 jaar en ik zijn van dezelfde vader. Mijn jongste broertje van 12 is van een andere vader en hij woont ook bij hem.

Toen ik 9 maanden was, zijn mijn ouders uit elkaar gegaan. Mijn vader was agressief tegen mijn moeder, voornamelijk omdat hij te veel dronk.

Seksueel misbruik
Nadat mijn ouders uit elkaar waren gegaan, was de afspraak dat ik samen met mijn broer om het weekend bij mijn vader logeerde. Inmiddels had mijn vader een andere partner. In het begin was het heel gezellig en deden we vaak leuke dingen. We gingen zwemmen of naar de speeltuin en namen eten en drinken mee. We bleven dan een hele dag weg.

Toen ik vijf jaar was, gingen mijn stiefmoeder en mijn vader uit elkaar. Hij ging meer drinken dan hij al deed. Zodra hij te veel op had, ging het mis. Ik kan mij nog herinneren dat ik nieuwe gymkleding van hem kreeg. Het was zo’n balletpakje met lange mouwen en ik moest het van hem aantrekken zonder onderbroekje eronder. Hij betastte mij. Ik dacht dat hij wilde kijken of het wel goed zat en niet te strak. Zo denkt een kind toch. Daarom dacht ik dat dat normaal was.

‘s Avonds mocht ik bij mijn vader slapen. Als kind vind je dat leuk want je mag in een heel groot bed liggen. Maar mijn vader had andere bedoelingen. Hij betastte mij vaker en ging verder. Hij kwam in mij met zijn vingers en ik moest hem pijpen. Het gebeurde in het grote bed en onder de douche. Ik was jong en dacht dat het normaal was.

Ik ben een tijdje bij mijn vader gaan wonen omdat mijn moeder en stiefvader uit elkaar gingen. Ze hadden samen 1 zoon die bij mijn stiefvader ging wonen. In die periode gebeurde het elke dag. Als we thuis kwamen van school deden we spelletjes op de spelcomputer. Maar dan had hij nog niks op. Zodra hij gedronken had, ging het fout.

Ik werd ouder en ging beseffen dat het niet normaal was wat er allemaal gebeurde. Hij misbruikte mij niet alleen maar hij begon me ook steeds meer te bedreigen. Zo wilde hij zorgen dat ik het niet zou vertellen. “Als je dit doorvertelt dan vermoord ik je moeder of je broer.”, zei hij dan. Hij legde vaak een mes naast me. Ik deed dan maar wat hij zei omdat ik bang was voor de gevolgen. Ook mocht ik niet huilen, want in dat geval zou hij mij iets aan doen.

Mijn vader heeft een tijdje bij mijn oom en tante gewoond omdat hij uit huis was gezet door de huisbaas. Als hij dronken was, plaste hij namelijk in de gang. Hij was gewoon een alcoholist. Ik logeerde daar om het weekend. Het misbruik ging ook daar gewoon door en mijn oom en tante hadden niks in de gaten. Hij wist precies wanneer hij het kon doen. Mijn oom ging ‘s morgens naar zijn werk en mijn tante sliep vaak uit. Als zij boodschappen deden, stuurde hij mijn broer naar buiten en moest ik binnen blijven. Omdat hij niet wist hoe lang zij wegbleven, ging alles heel haastig. Als hij de deur hoorde, kleedde hij zich vlug aan en dan moest ik dat ook doen. Op zo’n moment was hij in eens nuchter.

Op mijn achtste is het uitgekomen. Ik had een vriendje en met zijn ouders kon ik goed praten. Toen ze een keer aan mij vroegen wat ik in het weekend ging doen, heb ik er alles uitgegooid. Zij hebben de politie ingeschakeld en die handelde snel. Ik ben opgehaald en werd naar een speciaal kamertje met een politiemevrouw gebracht. Zij liet me alles vertellen en tekenen. Onder het mom van een spelletje kwam alles eruit. Ze hebben me lichamelijk onderzocht (inwendig, mijn handen, mijn mond) en hebben zijn DNA aangetroffen. Dit was het bewijs dat het echt waar was. Mijn vader heeft hiervoor in de gevangenis gezeten, ik weet niet hoelang.

Tegenover mijn moeder heeft hij alles bekend. Zij heeft het telefoongesprek opgenomen als bewijs. Mijn moeder was echt gebroken.

Ik ben naar de kinderpsycholoog gestuurd waar ik moest tekenen. Na twee keer ben ik gestopt omdat ik zijn lul moest tekenen en ook precies wat hij bij mij had gedaan. Dat wilde ik niet want ik wilde het liefst met rust gelaten worden en ik dacht: “Ik verwerk het wel op mijn manier.” Van mijn moeder hoefde ik niet naar die kinderpsycholoog te gaan als ik niet wilde. Mijn moeder zei altijd tegen mij: “Je vader houdt van jou maar op een hele verkeerde manier.” Hij beschouwde mij wel als zijn prinsesje.

Weer …
Na zijn gevangenisstraf, heeft mijn vader weer contact gezocht met mijn moeder. Mijn broer wilde hem heel graag weer zien en heel langzaam hebben we het contact opgebouwd. Eerst via MSN, later via skype en Facebook. We zijn een dagje bij hem op bezoek geweest en hebben er een keertje gelogeerd.

Toen ik 16 jaar was logeerde ik in de zomervakantie met mijn broer drie weken bij mijn vader. Mijn vader had een vriend waar hij mee samenwoonde. Die vriend dronk ook veel, maar bleef gezellig. De eerste twee weken verliepen goed. Mijn vader dronk niet veel en we deden leuke dingen.

In de laatste week ging het fout, want hij was weer meer gaan drinken. Mijn vader en ik zaten samen film te kijken, want zijn vriend was eerder naar bed gegaan omdat hij ziek was geworden. Mijn broer was ook al naar bed. Tijdens het film kijken probeerde hij mijn broek open te maken. Ik rukte me los en ben toen heel snel naar mijn slaapkamer gegaan. Ik heb mijn pyjama aangetrokken en ik ben in mijn bed gaan liggen. Mijn broer lag al te slapen op dezelfde kamer. Ik zag mijn vader langs lopen om naar bed te gaan. Plots liep hij terug en kwam de slaapkamer binnen. Hij drong met zijn vingers bij mij naar binnen. Ik verstijfde en er kwam niks uit mijn mond. Hij fluisterde in mijn oor: “Je vindt het wel lekker.

Toen hij weg was heb ik mijn broer wakker gemaakt. Hij vroeg wat er aan de hand was en toen heb ik hem alles verteld maar ik verbood hem om het tegen mijn moeder te zeggen. Ik had geen zin meer in die onderzoeken en ik wilde de band tussen mijn broer en vader ook niet verpesten. Uiteindelijk is het rond de Kerst uitgekomen. Ik heb weer aangifte gedaan maar door gebrek aan bewijs is mijn vader hier nooit voor veroordeeld.

Toen het op mijn 16de weer gebeurd was, zat ik er echt door heen. Ik wilde liever dood dan blijven leven en vroeg me af waarom dit mij weer moest overkomen. Ik kreeg heel veel nachtmerries en was erg bang dat hij voor de deur zou staan en mijn moeder zou vermoorden. Op school was dit ook merkbaar. Ik was minder gefocust en mijn cijfers gingen naar beneden. Toch is het me wel gelukt mijn school weer op te pakken.

Ik heb nu nog steeds veel last van toen. Als ik iemand zie die op hem lijkt, dan schiet ik in de stress. Ik word daar bang van want het gaat niet zo maar weg. Je kan het een plaatsje geven maar vergeten zal je het nooit. Ik heb er ook wel last van bij het vrijen met mijn vriend en dan moet ik soms huilen. Hij is echt heel lief en hij begrijpt me. Mijn moeder, mijn broer en ik hebben het heel goed samen; we zijn echt een heel hecht gezin.

Mijn toekomst
Ondertussen ben ik geslaagd voor 6 examens. Wat ik wil worden weet ik nog niet helemaal. Iets met zorg dat wel. Maar welke richting? Daar ben ik nog niet helemaal uit.

Mijn boodschap
Als er iets ergs gebeurt in je jeugd moet je het niet voor jezelf houden maar erover praten met iemand die je echt vertrouwt. Dan kom je er sneller overheen. Laat dit je niet remmen en wees blij met wie je bent geworden.

Uit 'Opgroeien met kleerscheuren', verkrijgbaar via www.huiselijkgeweld.nl.

Geef je reactie!

Je reactie is niet openbaar en we delen niets op social media.

Op het internet

 • Seksualiteit.nl


  Voor alles dat je wilt weten over dit onderwerp en wat je misschien niet durft te vragen.


  Seksualiteit.nl


  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.


  Naam van persoon
  Naam van persoon

  Website Bel
 • Depressie

 • Relaties

 • Geld

 • Gezin

 • Justitie

 • Pesten

 • School

 • Seksualiteit

 • Verslaving

 • Vriendschap

 • Beperking

Nieuwsbrief

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input