7 of 8 hulpverleners

Op een gegeven moment ging ik me maar poeslief gedragen omdat ik bang was dat ik uit huis geplaatst zou worden. Dat hield ik natuurlijk niet vol en dan escaleerde het weer….

Verhaal van Anne (15 jaar)


Mijn ouders hadden veel ruzie. Als er weer geschreeuw thuis was klommen mijn zus en ik op de kast en konden we door het raampje boven de deur naar binnen kijken hoe mijn ouders ruzie maakten. Het ging wel vaker mis en dan gingen ze uit elkaar maar ze kwamen ook weer terug bij elkaar. Maar de laatste keer kwam het niet meer goed. Toen ik in groep 6 zat gingen mijn ouders scheiden. Ik had heel veel moeite met die scheiding.

Op school was ik in die tijd een druk kind. Ik zat steeds te schuiven met mijn stoel. Er werd toen een streep op de grond getekend waar ik niet overheen mocht schuiven. School vond dat ik getest moest worden. Ze lieten mij testen in Groningen bij Accare. Ik werd positief getest op ADHD / ODD.

Toen ik negen was kreeg mijn moeder een eigen huis. Maar ze moest ook geopereerd worden en moest daarom een tijd naar het ziekenhuis. Ik mocht daar niet bij zijn omdat ik te jong was. Toen ik haar na een tijd weer zag in ons nieuwe huis waar ik samen met haar zou gaan wonen was er opeens ook een nieuwe man bij mijn moeder. Dat vond ik ook helemaal niks. Opeens was daar die andere man! Dat vond ik echt verschrikkelijk. Maar mijn moeder kan niet zonder man. Toen het weer uit was met die man zat ze meteen weer op datingsites en kwam er weer een andere man. De vriend die ze nu ondertussen heeft, mag ik echt hélemaal niet. Hij doet niks in huis en mijn moeder maar rennen voor hem. Ik heb vaak ruzie met mijn ‘stiefvader’! Ik woon nu met mijn moeder en stiefvader in een groot huis waar ook nog andere mensen wonen, waaronder ook de ex-vriend van mijn moeder.

Er zijn veel hulpverleners bij ons geweest. Ik heb er wel zeven of acht gehad. Gezinscoaches van Lentis en voor mij nog een stuk of drie jeugdcoaches achter elkaar. In het begin vond ik het wel fijn om mijn verhaal te vertellen maar later dacht ik ook; pfff…moet ik weer mijn verhaal doen!

Er werd niet aan mij gevraagd wat ik wilde. Het was meer van…. ‘óf je doet wat wij vinden wat je moet doen óf er worden andere maatregelen genomen’…. Echt een keuze had ik niet!

Mijn moeder hield zich steeds niet aan de afspraken die we maakten met de gezinscoaches. Al deed ik nog zo mijn best, als de afspraken niet nagekomen worden kan ik er ook niks mee. Eigenlijk ging die hulp steeds over mij; als ik weer fouten maakte had ik het weer gedaan terwijl mijn moeder het steeds af liet weten. Ik voelde me echt wel machteloos en ik kon ook wel heel boos worden. Ik ben ook best een moeilijk kind, dat weet ik wel. Maar niet alles ligt aan mij!

Als we weer een gesprek hadden met Lentis, legde mijn moeder steeds weer de nadruk op wat ik allemaal fout had gedaan, terwijl ik ook erg mijn best deed en goeie dingen had gedaan.

Op een gegeven moment ging ik me maar poeslief gedragen omdat ik bang was dat ik uit huis geplaatst zou worden. Dat hield ik natuurlijk niet vol en dan escaleerde het weer….

De hulpverlening heeft misschien wel iets geholpen om de scherpe randjes eraf te halen zodat er iets minder ruzie was. Ze gaven me een klein duwtje in de rug zodat ik weer wist wat ik moest doen. Maar verder heb ik er niet veel aan gehad. Ik heb alle nare dingen die gebeurd zijn nog lang niet verwerkt. Daar vragen ze verder niet naar. Maar als ik me goed gedraag komt het wel goed. Ik vind het nu wel fijn dat ik een jeugdcoach heb die speciaal voor mij komt elke week.

Ik vind dat hulpverleners wel meer op mijn moeder en stiefvader gericht had mogen zijn. Maar met volwassenen kun je niet veel doen denk ik. Waarom zou ik het huis uit moeten? Waarom kan mijn moeder niet een tijdje het huis uit gestuurd worden omdat ze haar afspraken steeds niet nakomt?

Ik ben zelf niet bij betrokken geweest bij het aanvragen van hulp. Dat ging via mijn moeder. Kinderen hebben nooit een keuze hierin, vind ik.

Na het laatste zorgoverleg van een paar weken terug, is het nu zo dat ik weer een tijdje moet bewijzen dat ik mij goed kan gedragen, anders word ik zes weken uit huis geplaatst. Dan moet ik door de weeks naar een soort woongroep of internaat. Je krijgt daar gesprekken en je moet één keer per week een uurtje op je kamer om te schrijven hoe het met je gaat en wat je overal van vindt. Je moet ook elke dag een uur op je kamer om huiswerk te maken en om half tien op bed. Dat is voor mij veel te vroeg!

Mijn moeder krijgt dan drie keer per week een gesprek. Mijn echte vader denkt dat er niets door zal veranderen. Na die zes weken zal er echt niets veranderd zijn thuis. Ik wil die uithuisplaatsing ook echt niet!

Ik heb nu wel veel aan mijn vriendje. Hij komt ook uit een gezin met veel ruzie en huiselijk geweld en wij begrijpen elkaar goed. We kunnen elkaar wel helpen. Ik wil het in mijn relatie heel anders gaan doen dan mijn ouders gedaan hebben. Dat is best wel moeilijk soms.

Ik ga nu op school terug van KB naar BB (zorg en welzijn). Ik wil mijn diploma halen en zo’n uithuisplaatsing werkt dan alleen storend. Na BB wil ik naar MBO niveau 2 en dan kan ik waarschijnlijk binnen een half jaar door naar niveau 3. Ik graag gaan werken in de kinderopvang. Het liefst wil ik snel uit huis en bij mijn vriend gaan wonen. Ik wil ook wel graag vroeg kinderen en huisvrouw worden. Misschien met een kinderopvang aan huis of zo…dat zou mijn droom zijn.

Interviews jongerenparticipatie gemeente Hoogezand-Sappemeer

Uit 'Opgroeien met kleerscheuren', verkrijgbaar via www.huiselijkgeweld.nl.

Geef je reactie!

Je reactie is niet openbaar en we delen niets op social media.

Op het internet

 • Villa Pinedo


  Zijn je ouders gescheiden? Gaan je ouders scheiden? Is de scheiding van je ouders uitgedraaid op een vechtscheiding? Bij Villa Pinedo is een plek voor alle kinderen van gescheiden ouders. Voor tips, vragen en verhalen van andere kinderen kun je hier terecht.


  Villa Pinedo


  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.


  Naam van persoon
  Naam van persoon

  Website Bel
 • Depressie

 • Relaties

 • Geld

 • Gezin

 • Justitie

 • Pesten

 • School

 • Seksualiteit

 • Verslaving

 • Vriendschap

 • Beperking

Nieuwsbrief

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input