Ik ben altijd een vechter geweest

Tijdens de ziekte van mijn moeder gaat de rest zoals school, werk en de relatie met mijn vriendin natuurlijk ook door. Ik moet er goed op letten dat ik niet te veel opkrop want dan ga ik vechten. Ik moet mijn verhaal kwijt.

Verhaal van Martijn (20 jaar)


Mijn achtergrond
Ik ben geboren met een Hernia Diafragmatica. Dit is een middenrifbreuk met als gevolg dat veel organen, die in mijn buikholte horen, in mijn borstholte zaten. Direct na mijn geboorte moest ik met spoed worden geopereerd omdat dit levensbedreigend is. Ik heb het overleefd omdat ik een vechter ben. De eerste zeven maanden heb ik in het ziekenhuis gelegen, eerst in de couveuse en later in een gewoon bedje. Ik heb steeds zuurstof gekregen. Mijn moeder was elke dag bij mij. Toen ik nog in levensgevaar was, mocht mijn moeder bij mij in het ziekenhuis slapen, maar later moest mijn moeder iedere dag reizen vanuit Brabant om mij op te zoeken. Mijn vader is een paar keer op bezoek geweest. Mijn longen functioneren nog steeds niet goed. De longinhoud van mijn ene long is 96% en van de andere 8%. Als er smog is en ook bij sport of een andere inspanning heb ik het benauwd. Ook is één nier niet goed aangegroeid.

Voor mijn geboorte heeft mijn moeder een miskraam gehad. Drie jaar na mijn geboorte hebben mijn ouders nog een dochter gekregen, die gezond is.

Ouders gescheiden
Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zeven jaar was. In het begin was er een bezoekregeling. Ik ging regelmatig in het weekend naar mijn vader toe. Hij woonde toen bij zijn zus, een bitch in mijn ogen. Toen mijn zusje en ik een keer bij hem op bezoek waren, heeft hij ons buitengesloten. Het was hartje winter en we mochten niet eens naar binnen om naar de wc te gaan. Daarna weigerde ik om bij hem op bezoek te gaan. Toen ik oud genoeg was (12 jaar) heb ik dit tegen de rechter gezegd. Toen ging mijn zusje alleen. Tussen mij en mijn vader is het nooit meer goed gekomen. Hij woont in hetzelfde dorp, dus ik kom hem soms wel tegen. Hij zoekt nog wel eens contact met mij door naar mijn werk te komen. Dan kan ik niet zeggen: “Ga weg.” Toen mijn oma werd begraven wilde hij het goedmaken. Maar ik niet. Hij wilde immers nooit alimentatie betalen en ook niet bijdragen aan mijn studie. Dat heeft ons veel problemen bezorgd. We zien elkaar soms in de rechtszaal; dan gaat het over geld, dat hij moet betalen en niet doet. Hij doet hier mijn moeder veel pijn mee. Ik vind dat mijn vader niet spoort. Ik weet dat hij zich afreageert op dingen, zoals op de auto van mijn moeder. Ik ben ook bang dat hij mijn auto een keer vernielt.

Mijn school
Door die moeilijke start van mijn leven heb ik een leerachterstand opgelopen want ik had moeite met mijn concentratie en kon me moeilijk focussen. Ik moest al in groep 2 naar het speciaal onderwijs, De Driemaster. Dit is het beste wat mij is overkomen. De speciaal getrainde leraren op deze school waren enorm goed. Ze wisten hoe ze met hun leerlingen om moesten gaan. Ook heb ik ervan geprofiteerd dat de klassen op deze school klein waren zodat ik kon werken in mijn eigen tempo. De buitenwereld keek wel raar naar deze school. Ze noemden de leerlingen ‘Driemaster-patiënten’. Ik had er niet zoveel last van, maar mijn moeder moest vaak veel uitleggen. Ik had op deze school veel vrienden. Ik ben doorgestroomd naar het VMBO. Daar heb ik de gemengde leerweg gedaan. Vervolgens ben ik de opleiding verkoopspecialist gaan volgen; dit is een MBO opleiding op niveau 3. Een aantal docenten heeft mij afgeraden om daarna door te gaan met een niveau 4 opleiding. Vooral mijn stagebegeleider was erg stellig: “Dat lukt jou toch niet.” Daarom ben ik de opleiding juist wel gaan doen op een andere school en in andere stad. Moeilijke vakken voor mij zijn: wiskunde en verslagen schrijven. Dat was ik helemaal niet gewend. Mijn opa hielp mij. Op 1 examen na heb ik deze opleiding afgerond. Dat examen doe ik binnenkort. Ik ben nog wel eens terug geweest naar mijn oude school en heb mijn oud stagebegeleider verteld dat ik bijna klaar was met niveau 4. Hij reageerde niet en liep zonder iets te zeggen door.

Ziekte van mijn moeder
Vorige zomer is bij mijn moeder tijdens een routineonderzoek borstkanker geconstateerd. Mijn moeder moest een tijdlang dagelijks naar het ziekenhuis voor behandeling. Door de bestraling werd ze kaal. Toch dachten we eind vorig jaar nog dat het goed zou komen. Mijn moeder kocht zelfs een nieuwe auto. Maar ze kreeg aan het begin van dit jaar pijn in haar heupen en dit was geen slijtage. Het bleek foute boel. Mijn moeder had uitzaaiingen in haar hele skelet. De artsen gaven haar tussen de vier en twintig maanden. Dit was een enorme schok voor ons allemaal. Mijn moeder heeft heel veel pijn en slikt heel veel medicijnen.

Ik wil graag dicht bij mijn moeder zijn om van de laatste periode van haar leven nog iets moois te maken. Zij heeft voor mij gezorgd toen ik heel klein was en in het ziekenhuis lag. Nu wil ik er voor haar zijn. Ik probeer in de tijd die we nog met elkaar hebben leuke dingen met haar te doen. Zo heb ik voor haar een rondrit georganiseerd in een Volvo 480, een geweldige auto. Om dit voor elkaar te krijgen, heb ik veel mensen benaderd. Ik vind het nog steeds geweldig dat iedereen belangeloos daaraan heeft mee gewerkt. Het is een fantastische dag geworden. Ook andere mensen organiseren dingen voor haar: zo is zij naar haar ouderlijk huis geweest met een vriendin en is er een hightea georganiseerd. Ook mochten we – gesponsord door Roparun – een week naar een huisje in Limburg.

Ik zoek afleiding van alles door aan mijn auto te gaan klussen. Dit is mijn grootste hobby. Ik ga vaak naar een autozaak om spullen te kopen om de auto nog mooier te maken. Als ik met mijn auto bezig ben, kan ik mijn hoofd helemaal leeg maken.

Tijdens de ziekte van mijn moeder gaat de rest zoals school, werk en de relatie met mijn vriendin natuurlijk ook door. Ik moet er goed op letten dat ik niet te veel opkrop want dan ga ik vechten. Ik moet mijn verhaal kwijt.

Mijn toekomst
Het onvermijdelijke en aanstaande overlijden van mijn moeder maakt mij bang. Ik sta er straks helemaal alleen voor en dan moet ik alles, wat mijn moeder nu doet, zelf regelen. Een aantal zaken hebben we al geregeld. Mijn zus kan bij onze opa en oma gaan wonen en ik bij mijn tante en oom. Ook weet ik zeker dat mijn werkgever rekening met mij zal houden als het slechter gaat met mijn moeder.

Ik heb een contract gekregen bij een bouwmarkt waar ik stage heb gelopen. Ik kan daar fulltime aan de slag. Ook heb ik het aanbod gekregen om de zaak van mijn opa over te gaan nemen. Als ik daar ja tegen zeg, word ik eerst een jaar ingewerkt en kan ik daarna bedrijfsleider worden. Mijn opa vindt het belangrijk dat ik eerst ervaring op andere werkplekken opdoe, dus dat doe ik.

Mijn boodschap
Ga met respect om met mensen als je zelf ook met respect behandeld wil worden.

Uit 'Opgroeien met kleerscheuren', verkrijgbaar via www.huiselijkgeweld.nl.

Geef je reactie!

Je reactie is niet openbaar en we delen niets op social media.

Op het internet

 • Villa Pinedo


  Zijn je ouders gescheiden? Gaan je ouders scheiden? Is de scheiding van je ouders uitgedraaid op een vechtscheiding? Bij Villa Pinedo is een plek voor alle kinderen van gescheiden ouders. Voor tips, vragen en verhalen van andere kinderen kun je hier terecht.


  Villa Pinedo


  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.


  Naam van persoon
  Naam van persoon

  Website Bel
 • JMZ helden


  Ben je jong en zorg je voor iemand in je gezin? Een moeder die ziek is. Een broertje met PDDNOS. Een verslaafde vader. Dan ben je mantelzorger. En dat is best zwaar en heftig. Maar als je voor iemand zorg, ben je ook een held. En daarom bestaan JMZhelden. Ga er maar eens kijken.


  JMZ helden


  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.


  Naam van persoon
  Naam van persoon

  Website Bel
 • Depressie

 • Relaties

 • Geld

 • Gezin

 • Justitie

 • Pesten

 • School

 • Seksualiteit

 • Verslaving

 • Vriendschap

 • Beperking

Nieuwsbrief

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input