Ik ben gewoon ik

Na deze school heb ik op een andere rare school gezeten, een school voor debielen waar ook hele bizarre dingen gebeurden. In de tijd dat ik er zat, wist ik niet beter en daarom vond ik het toen normaal. Ik heb daar nog geen jaar gezeten. Na dat jaar moest ik naar wéér een andere school, waar ik eerst zes weken op proef moest komen.

Verhaal van Pascal (23 jaar)


Mijn achtergrond
Mijn ouders hebben vier kinderen. Ik ben de oudste en heb drie jongere zusjes. Mijn vader heeft vier kinderen uit andere relaties. Zeven jaar geleden is hij plotseling overleden.

Mijn school
Op de basisschool ging het in groep 3 mis. Ik had moeite met leren en werd niet gestimuleerd door de juf. Zo hoefde ik geen tafels te leren maar kreeg ik een bak met dierfiguurtjes waar ik mee mocht spelen. Maar ik kon niet op deze school blijven en er werd gezocht naar een andere school. Dat ging nog niet zo gemakkelijk. Na een jaar thuiszitten, kwam ik terecht op een speciale school. Een vreselijke school met gekke kinderen. Ik vond dat ze daar lelijk deden tegen de leerlingen. Daar heb ik iets heel naars meegemaakt: kinderen hadden de hamster van de school levend door de toilet gespoeld. Ik was daardoor erg over mijn toeren en ik moest bij de directrice komen. Ik dacht dat ze me zou troosten maar ze draaide heel hard mijn arm op mijn rug. Die pijn voel ik nu nog als ik er aan denk. Ik haat haar heel erg, maar ik kom haar nog wel een keer tegen. De wereld is klein en dan zal ik zeggen, waar iedereen bij is, hoe ik over haar denk.

Na deze school heb ik op een andere rare school gezeten, een school voor debielen waar ook hele bizarre dingen gebeurden. In de tijd dat ik er zat, wist ik niet beter en daarom vond ik het toen normaal. Ik heb daar nog geen jaar gezeten. Na dat jaar moest ik naar wéér een andere school, waar ik eerst zes weken op proef moest komen. Na die zes weken werd besloten dat ik kon blijven. Wat ik tussen mijn 14e en 18e op die school gedaan heb, weet ik niet meer. Ooit is mijn IQ getest en kwam ik uit op een IQ van 90. Ook bleek uit die test dat ik meer tijd nodig heb dan anderen om informatie te verwerken.

Overlijden van mijn vader
Ik was nog jong toen mijn vader overleed. En toen ontspoorde ik een beetje, wat denk ik normaal is als je nog maar zo jong bent. Mijn vader had de dag ervoor ruzie gehad met mij en mijn zusje. Ik weet nog heel goed dat we die dag vissticks met gebakken aardappeltjes aten, dat vond hij lekker. Hij had briefjes voor ons klaargelegd omdat we ons beter aan de afspraken moesten houden. Ik moest bijvoorbeeld om half acht opstaan om op tijd op stage te zijn. Eén van mijn kleine zusjes was eerder beneden dan ik. Zij zag hem in de woonkamer liggen en riep mijn moeder. “Papa ligt beneden en doet een beetje raar.” Mijn moeder dacht toen: ze zegt maar wat, want ze is nog maar 7 jaar. Ze vond dat mijn zusje nog maar even naar bed moest gaan. Daarna kwam ik beneden en zag hem liggen. Er ging een ‘heel erg gevoel’ door me heen, maar ik drukte dat gevoel weg. Ik dacht dat hij een grapje maakte. Ik zag dat hij kleur had en schopte tegen hem aan: “Doe eens normaal, dit is niet grappig hoor.” Daarna liep ik weg om mijn haar te doen. Toen ik even later terugkwam, raakte ik in paniek want hij lag ineens anders. Ik weet nog dat ik zei: “Je lag net anders, dus wat ben je nu aan het doen.” Ik riep naar mijn moeder en toen zij hem zag begon ze te gillen. Ik moest 112 bellen terwijl ik de buurman ging halen. Ik weet nog dat ik dacht: “Oh, dit is helemaal niet goed.” Er kwamen twee ambulances. Ik was op mijn sokken naar buiten gerend en was door de buurvrouw naar binnen gehaald. Ze zijn een uur bezig geweest met reanimeren, maar het was tevergeefs. Op een gegeven moment kwam er een politieman naar de buren. Ik dacht dat het weer goed was, liep met hem mee naar huis en dacht dat mijn vader op de bank zou zitten en zou zeggen: “Grapje.” Maar dat was niet zo. Hij lag op de bank onder een deken en zag zo wit. Hij was dood, overleden aan een hartstilstand. Mijn stoere en lieve vader, hoe kon dat nou? Ik kon niet huilen omdat ik zo was geschrokken. Maar bij de begrafenis kon ik niet meer stoppen met huilen.

Er brak een moeilijke tijd aan voor ons, ook door een schilderij. Mijn vader zat in de antiekhandel, stond op markten en moest ook wel inboedels weghalen. Hij had ooit met twee anderen een kostbaar schilderij gekocht en die mensen wilden dat schilderij, dat in een kluis ligt, hebben. Ze hebben mijn moeder bedreigd en onze ruiten ingegooid. Heel akelig. We hebben vaak aangifte gedaan, maar het ging maar door en het is nog niet opgelost. Het schilderij moet nog steeds getaxeerd worden. Mijn moeder heeft wel een advocaat genomen. Door alle problemen en spanningen ging ik niet meer naar school. Ik woonde een tijd bij mijn tante omdat ik als moeilijke puber veel problemen had met mijn moeder. Zeker de laatste tijd ging het ook bij mijn tante helemaal niet goed en ik voelde me daar erg ongelukkig. Mijn tante heeft heel veel dieren waaronder paarden. Met het verzorgen van die dieren had ik het erg druk. In die tijd was ik heel dik. Waarom? Omdat ik veel van eten hield. Ik snoepte veel en at veel chips. Mijn tante heeft me geholpen met afvallen en in de tijd dat ik bij haar woonde, ben ik 43 kilo afgevallen. Ik eet nu drie keer per dag en ga vijf of zes keer per week naar de sportschool. Heerlijk. Toch kon ik niet bij mijn tante blijven, vanwege de problemen. Ik ben op een gegeven moment teruggegaan naar mijn moeder.

Homo zijn
Al bijna mijn hele leven weet ik dat ik homo ben. Dat kun je ook heel goed aan mijn kleding en uiterlijk zien. Ik doe mijn wenkbrauwen en wimpers. Maar ik denk dat je het ook zou zien als ik me anders zou kleden. Ik ben gewoon ik. Toen ik zes jaar was, zag ik een meisje en een jongen die ik allebei knap vond. Maar ik voelde alleen iets bij die jongen. Toen wist ik het en het is ook nooit een probleem geweest. Op mijn 18e ben ik uit de kast gekomen. Ik was op vakantie in Thailand met een vriendin. Daar heb ik hardop gezegd wat ik en mijn familie allang wisten. Homoseksueel zijn is ook nooit een probleem geweest totdat ik naar het MBO ging, vorig jaar.

Ik kon terecht op de AKA-opleiding en ik werd van het begin af aan daar heel erg gepest. Ze scholden me uit, bedreigden me en vonden me vies. Gelukkig was er een meisje in de klas dat me hielp. Ook de docenten hebben hun best gedaan, maar die jongens bleven doorgaan. Ik heb me op de één of andere manier voorgenomen mijn diploma te halen. Daar richtte ik me op en ik sloot me daarom ook af voor al die ellende. Ik heb thuis nooit iets verteld over het pesten omdat ik een stoere familie heb. Ik was bang dat mijn oudere halfbroer iets zou gaan doen en dat wilde ik niet. Ondanks alles is het me gelukt om mijn diploma te halen.

Mijn toekomst
Nu zit ik op de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2, een droomschool. Ik voel me hier helemaal thuis. Er zitten veel meiden op deze opleiding en met hen trek ik veel op. Ik wil in de zorg werken met oudere mensen. Ik wil ze een leuke laatste tijd geven en ik wil dat ze vrolijk dood gaan. Vorig jaar heb ik stage gelopen in een verzorgingshuis. Ik mocht eerst alleen spelletjes doen met de mensen, maar ik mocht ook al meekijken met veel handelingen. Dat komt in de komende stage goed van pas. Ik zorg graag voor mensen en dieren maar heb niets met kinderen, vandaar mijn keuze voor oudere mensen. Na niveau 2 wil ik graag een opleiding doen op niveau 3.

Ik woon nog gezellig thuis bij mijn moeder en zusjes, daar ben ik het gelukkigst. Ik vind dat mijn moeder het knap doet. Ze is heel druk en er gebeurt veel. Ik wil thuis blijven wonen totdat ik klaar ben met mijn opleiding. Ik hoop daarna op een leuke baan en ik wil graag op mezelf gaan wonen. Dan heb ik, denk ik, ook ruimte voor een relatie. Tot nu toe heb ik geen vriend gehad. Gewoon omdat ik er geen ruimte voor had.

Mijn boodschap
Doe wat je gelukkig maakt ook als mensen zeggen dat het niet kan. Als jij het wilt, lukt 

Uit 'Opgroeien met kleerscheuren', verkrijgbaar via www.huiselijkgeweld.nl.

Geef je reactie!

Je reactie is niet openbaar en we delen niets op social media.

Op het internet

 • Seksualiteit.nl


  Voor alles dat je wilt weten over dit onderwerp en wat je misschien niet durft te vragen.


  Seksualiteit.nl


  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.


  Naam van persoon
  Naam van persoon

  Website Bel
 • Depressie

 • Relaties

 • Geld

 • Gezin

 • Justitie

 • Pesten

 • School

 • Seksualiteit

 • Verslaving

 • Vriendschap

 • Beperking

Nieuwsbrief

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input